"Kyllä kiukuttaa, kun ajattelen kuinka paljon omia ja yhteiskunnan varoja on käytetty monien vuosien ajalta, kun oikea syy ei löytynyt ajoissa."

Anitan kokemuksia suomalaisesta kivunhoidosta

Haastattelu videolla: Osa 1, Osa 2

Anita itse kirjoitti tarinansa:
Olen 50 vuotias, sairauksien takia työttömäksi joutunut nainen Kotkasta.
Olin 23 vuotias kun ensimmäisen kerran selkä jämähti linkkuun. No, siitä selvittiin pillereillä ja levolla. Paria vuotta myöhemmin alkoi niska-hartiaseutu vaivata, sain sinne kortisonipiikkejä ja sen jälkeen olikin alaselän vuoro, kävin fysikaalisissa hoidoissa ja hierojalla, jotka auttoivat vähän aikaa.

"Kiitos Jouko" - 7.8.2008
DSC00296 (1182K)
Jouko ja Anita

Liikuntaa olen harrastanut aina, tanssia kaikissa askelkuvioissa, ulkona liikkumista ja punttisalilla kävin kolme kertaa viikossa, silti ihmettelin, kun olin viikon pois salilta olin ihan rapakunnossa. Olin tuolloin 26 v. kysyin lääkäriltä mistä moinen johtuu, ei osannut vastata mutta olisi kirjoittanut "jotain" jota voimailijat käyttää, mutta siinä voi ääni madaltua ja karvat kasvaa, KIITOS EI, minulla on muutenkin matala ääni ja riittävä karvankasvu.

Kesällä - 93 kaatusin, jossa vasen suoliluu murskaantui ja tuli muita pikku kolhuja. Aamulla ambulanssilla sairaalaan ja iltapäivällä ambulanssilla kotiin keppien ja kipulääkkeiden kanssa. Siitä alkoi jälleen lääkäreissä ja fysikaalisissa juoksut ja tietenkin hoidettiin vain ja ainoastaan niska-hartiaseutua koska se oirehti. Kaularangasta - 96 otetuissa röntgenkuvissa oli kaularangassa madaltumia ja rintarangassa pieni skolioosi oikealle ja lannerangassa oikea alaraaja 6 mm lyhyempi kuin vasen ja spina pifida S I.

Keväällä - 97 olin Korpilammella niskakuntoutuksessa, joka teki entistä kipeämmäksi, koko kroppa oli ihan jumissa, lihakset kipeät ja jäykät, en pystynyt nukkumaan. Ja taas fysikaaliseen, jossa lukot rintarangasta avattiin. Sitten alkoikin lääkärikierros, reumalääkäri totesi Fibromyalgian siihen ei kuulemma kuole, mutta lääkkeiden aiheuttamaan vatsahaavaan kylläkin. Käsikirurgi katsoi ettei ole mitään leikattavaa, mutta ihmetteli että onko minulla oma apteekki kun vein kaikki lääkkeet, joita olin joutunut vuosien aikana kipuihin hankkimaan ja joita en voinut käyttää ja joista ei ollut mitään apuakaan. Samaan hengenvetoon kuntoutustutkimukseen jossa neurologi, reumalääkäri, psykiatri, fysiatri tutkivat mitään löytämättä, kipupolilla sain puudutusainetta niskaan kipupisteisiin joka aiheutti ankaran päänsäryn. Kokeilin TNS-laitetta, lymfaa, akupunktiota, nikamien manipulointia ym. ym ja kaikki auttoivat vain vähän aikaa tai ei ollenkaan.

Kuntoutuspolin kontrollikäynnillä - 99 kuvattiin lanneranka: "Lievä oikealle konveksi kaarevuus. Oikea SI-nivel tavallinen (vasen leikkautuu pois kuvauksesta)". Sain alaselkäkipuihin työterveyslääkäriltä pari puudutuspiikkiä lanneselkään joka aiheutti täydellisen jalkojen puutumisen ja muutaman tunnin odottelun ennen kuin eräs potilas avusti minut ulos sieltä, lääkäri ihmetteli ettei siinä noin pitänyt käydä, että jalat menevät alta.

Oikean käden ja hartiaseudun kipu kävi sietämättömäksi ja alaselkä muistutti olemassaolostaan. Sain lähetteen Ortoniin lääkäriin, joka totesi että minulla on TOS eli ylärintarangassa hermo on pinteessä ja oikea hartiarengas on lievästi vasenta edempänä. Olin osastokuntoutuksessa pari viikkoa, jossa OMT hieroja manipuloi nikamia koko rangasta, tuntui että helpotti. Mutta taas väliaikaisesti.

Epikriisissä luki mm. "Lanneselän oireilun taustalla todennäköisesti hallinta- ja koordinaatiovaikeus sekä segmentaalinen dysfunktiotyyppinen oireisto, missä kireät psoaslihakset hallitsevat ja syvät stabiloivat lihakset ovat heikentyneet. Laaja-alainen yliliikkuvuuskomponentti."

(Tässä välissä Anita oli sairaslomalla, joutui työttömäksi ja koulutti itseään erilaisilla uudelleenkoulutuskursseilla. Kouluttautuminen oli rankkaa kipujen takia eikä työkyky kuitenkaan palautunut.)

Kesällä 2007 oikeaan käteen tuli niin kova kipu, etten pystynyt kahvikuppia nostamaan, en pystynyt puristamaan mitään ja öisin oli kova leposärky. Terveyskeskuksessa sain diagnoosin tenniskyynärpää ja siihen uudet lääkkeet jotka tekivät lisää nivelkipuja. Lääkkeen vaihto, siinä kylkiäisinä kiertohuimaus ym.

Alkuvuonna 2008 pääsin Ortoniin, jossa kuvattiin ylä- ja alaselkä. Rintarangassa on skolioosi, kaularangassa ja lannerangassa madaltumia ja välilevyn pullistumia. Sain kotiohjeita joita tunnollisesti tein, oli niillä jotain vaikutusta koska käsivaivat vähenivät, mutta lanneselässä kipu lisääntyi. En pystynyt kauaa seisomaan, en istumaan ja kävelylenkillä oli pakko venytellä alaselkää, että pystyin jatkamaan matkaa, vasemman jalan polvi kipeytyi sisäsivulta portaita ja mäkeä alas mennessä ja vasen lonkka meni lukkoon. Jalat olivat aamuisin ihan pökkelöt, täytyi kävellä köpöttelemällä ja seinästä tukien, ennen kun koneisto lähti käyntiin.

Keväällä olin jälleen kivunselvitysjaksolla Ortonissa, kerroin, että alaselässä tuntuu semmoinen paine tai niin kuin jokin olisi jumissa, ja koko alaranka lonksuu ja naksuu. En pystynyt istumaan suorassa, olin joko takakenossa tai etukumarassa. Kysyin, että voisiko jalkaa nykäistä, niin tehtiinkin ja se helpotti kun istuin. Mutta seuraavana päivänä oli sama tunne ja lääkäri totesi, että SI-nivel ei tahdo pysyä paikallaan, kun minulla on yliliikkuvat nikamat. Kotiin päästyäni aloin jumpata ja alaselkäkivut sen kun lisääntyivät, ajattelin että se kuuluu asiaan.

Puhuin kivuistani serkkuni kanssa, joka sanoi, että mene nettiin katsomaan fysiatri Markku Turusen sivulle. Sieltä löysin myös Selkäsivut, josta löytyi ihan minun ranka ja samat ongelmat, EI VOI OLLA TOTTA. Tilasin välittömästi ajan Jouko Holmalle Lahteen.

Molemmat olkapäät olivat pois paikoiltaan, molemmat lonkat pois paikoiltaan, samoin molemmat SI- nivelet pois paikaltaan, vasen reuna ristiluusta oli pois paikoiltaan ja kallolaatta jumissa.(*)

Käsittelyn jälkeen pää selkeni, hengitys toimi paremmin ja pystyin liikkumaan ja istumaan, ettei tuntunut kipua. Syödessä lautasen ja suun välimatka piteni huomattavasti, koska ryhti parani.

Seuraavana päivänä olo oli hyvä vaikka olinkin vähän "hakatun" oloinen. Sain Joukolta hyvät kirjalliset ohjeet, joita kannattaa noudattaa.

Muutaman päivän päästä kävin tarkastuskäynnillä, jossa vielä lukkoja avattiin.

Kyllä kiukuttaa, kun ajattelen kuinka paljon omia ja yhteiskunnan varoja on käytetty monien vuosien ajalta, kun oikea syy ei löytynyt ajoissa.

Anita 10.8.2008

(*) Termit ovat Joukon käyttämiä eivätkä ole yksi yhteen lääketietellisten nimien kanssa.

Muita vastaavia kokemuksia:
Viljami ollut kivuton jo vuoden...
Päivi jo kaksi vuotta...
Hän yli vuoden...
Ja monia muita: www.selkasivut.fi

Tässä yli vuoden vanha useamman potilaan allekirjoittama tiedote aiheesta.