Lahtelainen Jouko Holma on jäsenkorjauksiin keskittynyt nuoremman polven kansanparantaja

Mestarikansanparantaja Jouko Holman taidot ovat auttaneet monia

Yleensä Jouko Holman luota haetaan apua migreeniin, selkä- ja niskakipuihin tai muihin vastaaviin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ne hän hoitaa pääosin hieromalla lihaskireydet auki, vapauttamalla hermopinteet, korjaamalla lantiosta virheasennot, avaamalla rangasta nivellukot, avaamalla niskan ja kallonpohjan lukot sekä mobilisoimalla olkapäät ryhdikkääseen asentoon (*). Monilta kroonisetkin kivut katoavat lähes täysin kertahoidolla. Tälle ainutlaatuiselle ja potilaiden mielestä erinomaiselle hoitomenetelmälle, jossa kerralla korjataan kaikki ongelmat nilkoista kallonpohjaan (kokonaisvaltainen hoito), on eräs Joukon ensimmäisistä oppilaista antanut nimen "Method Holma".

(*) Kaikki nämä ongelmat on mainittu mm. osteopatian ja kiropraktiikan kirjallisuudessa. Ne mainitsi myös tohtori sir James Paget jo vuonna 1867 British Medical Journalissa kijoituksessaan Cases that bone-setters cure.

"Lääketieteen osaamattomuus kiukuttaa"
Kotkalainen Anita on yksi monista. Hänelle oli vuosien tutkimusten jälkeen reumalääkäri todennut fibromyalgian kipupistein 18/18 ja Ortonin fysiatri toiminnallisen TOS:n. Kela tosin ei niitä diagnooseja uskonut. (Anitan sivu) Käytyään kerran Joukon luona Anitan yli 10 vuoden kipuhelvetti on ohi! Anitaa suorastaan kiukuttaa lääketieteen asiantuntijoiden osaamattomuus.

"Kiitos Jouko"
DSC00296 (1182K)
Jouko ja Anita

Mutta joskus Joukon luo tulee hiukan toisenlaisiakin tapauksia:

Purentakiskot olivat turhia - leuka oli pois paikaltaan

Saija Rantanen (62v) selaili kesällä vanhoja lehtiä ja näki artikkelin lahtelaisesta kansanparantajasta Jouko Holmasta. Hän päätti ehdottaa eräälle ystävälleen käyntiä tuolla kansanparantajalla. Saija tiesi että tällä ystävällä oli ollut paljon kipuja ja ongelmia viime vuosina. Saijalla itsellään alkoi ongelmat hammaslääkärin hoitovirheen takia. Ne alkoivat purentaongelmina ja siitä seurasi paljon kipuja kasvojen, leukojen ja niskan alueella. Puhuminen onnistui vain hampaita yhteen purren. Myös hengitysongelmia oli. Saija ei ollut syönyt kiinteätä ruokaa kahteen vuoteen, koska leuat eivät kivuitta toimineet ja ruoka valui ulos suusta. Lääkärit olivat diagnosoineet kaikenlaista Parkinsonista kurkunpään dystoniaan ja tyrkyttivät psyykelääkkeitä, mutta eivät olleet kyenneet mitenkään auttamaan. Saijan ystävätär päätti kokeilla käyntiä Joukolla ensin, koska asui paljon lähempänä.

Video: Molemmat kertovat kuinka Joukolle päätyivät. Haastattelu 3 viikkoa korjauksen jälkeen.

"Kiitos Jouko"
DSC00294 (1471K)
Saija ja Jouko

Saijan ystävätär oli kärsinyt lievistä selkä- ja niskavaivoista jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta viimeiset kaksi vuotta olivat olleet tuskallisia. Kävellessä oikea jalka puutui, polvi kipuili, oikea käsi oli kipeä ja puutui, niskoja kiristi, pää ei kääntynyt kunnolla vasemmalle ja edes hänen suosikkiharrastus sauvakävely ei enää ollut mahdollista. Selkä oli pahasti notkolla ja hartiat luhistuneet eteen. Syödessä ruoka ei pysynyt suussa ja pureminen oli vaikeata. Nukkuminen onnistui jotenkin useiden tyynyjen avulla haetussa asennossa. Kävely oli vaikeata, suuta ei saanut kunnolla auki ja puhuminen oli hankalaa. Lisäksi oli näköhäiriöitä ja korvien kipuja. Monet lääkärit ja hammaslääkärit olivat tulleet tutuiksi ja paljon lääkkeitä oli käytetty. Diagnooseiksi oli tullut mm. fibromyalgia ja TOS sekä rangan nikamissa kulumia, madaltumia ja välilevyn pullistumia. Hänellä oli epäilty myös MS-tautia ja etsitty monia muitakin sairauksia - turhaan. Lääkärit pakottivat syömään vahvoja psyykelääkkeitä. Hammaslääkäri totesi "jotakin vikaa" leuoissa ja määräsi purentakiskon. Siitä ei paljoa apua ollut.

"Heitin purentakiskon tarpeettomana pois"

Jouko painoi hänen molemmat SI-nivelet paikalleen, mobilisoi lonkat ja jalkojen nivelet, avasi rangan lukot kallonpohjaan saakka ja mobilisoi olkapäät takaisin ryhtiin sekä lopuksi laittoi leuan paikalleen. Hoitopöydältä noustuaan hän oli aivan ihmeissään. Ryhti parani, selkä- ja niskakivut oli poissa, purentakivut kadoksissa ja leuka liikkui normaalisti. Hän heitti purentakiskonsa pois turhana. Leuka on nyt suorassa ja purenta normaali. Leuan vinous ja purentavika oli johtunut leukaluun sijoiltaanolosta. Heti Joukolla käynnin jälkeen hän soitti ystävälleen Saijalle ja komensi Saijan myös Joukon luo mahdollisimman nopeasti.

Video: [Saijan ystävätär kertoo: tulossa] tilanne 3 viikkoa hoidon jälkeen.

"isi isi, mummi puhuu eri tavalla"

Saija pääsi sitten lopulta Joukon luo ja otti tyttärensä mukaan, joka oli myös kärsinyt selkävaivoista. Jouko pisti ensin tyttären lantion kohdilleen ja selän kuntoon ja sitten oli vuorossa Saija. Jouko havaitsi heti ongelman: Molemmat leukanivelet olivat kokonaan pois paikoiltaan, mutta ensin korjattiin lantio suoraksi ja avattiin rintarangan lukot jolloin hengitys jo helpotti. Sitten Jouko apulaisensa avulla laittoi leuan paikalleen, mutta helppoa se ei ollut. Toinen puoli leuasta oli jumiutunut pahasti vikapaikkaansa ja sen irroitteluun meni hetki. Jouko välillä ihmetteli ääneen, että mahtaakohan leuka edes irrota siitä jumista. Aina kun Saija sai toimenpiteen aikana suunvuoron, niin hän mumisi kannustavasti: "Antaa mennä vain!". Saija tiesi, että Jouko kyllä saisi leuan paikoilleen ja niin siinä lopulta kävi. Leuka alkoi toimimaan heti ja suu aukesi kokonaan, kivut katosivat ja kasvojen lihakset alkoivat myös toimimaan ihan otsaa myöden. Nyt Saijan lapsenlapsetkin ihmettelevät kuinka mummin puhe on muuttunut ja ystävät ovat huomanneet, että hän näyttää erilaiselta. Myös Saijan tytär on ollut tyytyväinen ryhdin paramiseen ja kipujen poistumiseen.

Video: Saija kertoo oireistaan ennen hoitoa. Videolla myös hoitotilanne sekä Saijan kommentit 5 päivää myöhemmin.

JAW1 (44K)

jaw2 (23K)

Saijan tilanne oli kuitenkin harmillisempi, koska ongelmat olivat saaneet alkunsa hammaslääkärin hoitovirheen takia, eli epäonnistuneen sillan asennuksen takia ja siitä seuranneiden hampaiden virheellisen hiomisten ja korotusten takia. Vaikka nyt hengitys kulkee, puhe toimii paremmin ja mikä parasta: Kipuja ja pakkopurentaliikkeitä ei enää ole! Mutta puhe ja syöminen ei vielä täysin normaalisti luonnistu ennen kuin hampaille tehdään joitakin korjauksia. Hänelle oli hammaslääkäri aiemmin suositellut täyttä hammasremonttia (hinta 20.000€). Nyt ei ainakaan etuhampaita tarvitse katkaista, mitä tuo lääkäri jo ehdotteli aiemmin. Nyt riittänee, kunhan takahampaat korjataan kuten ne alussa oli. Paljon rahaa on mennyt turhaan!

Anita, Saija ja Saijan ystävätär kaikki suosittelevat ihmisiä hakemaan apua vaivoihinsa Joukolta, kuten heidän haastatteluvideoistaan voi kuulla. He aikovat suositella Joukoa kaikille sukulaisilleen ja tutuilleen sekä muillekin. He saivat Joukolta avun jota muualta ei saanut ja uskovat, että moni muukin voisi saada apua vaivoihinsa Joukolta.

"Lähes tekemätön paikka"

Jouko kommentoi Saijan tapauksesta, ettei ole yhtä hankalaa tapausta vielä nähnyt ja jo luuli, että nyt tuli tekemätön paikka. Ilman Saija Rantasen hurjaa kivunsietokykyä ja kannustavia kommentteja hoidon aikana ei se olisi varmasti onnistunutkaan.

Jouko itse kertoo oppineensa leukojen paikalleenlaiton aikoinaan nyrkkeilyvalmentajaltaan jolloin hän muutaman kerran näki kuinka se tapahtui. Vasta myöhemmin hän kerran joutui tilanteeseen, jossa itseltä oli leuka mennyt pois paikoiltaan ja hän laittoi sen itse takaisin. Sen jälkeen vastaan on aina silloin tällöin tullut ihminen, jolta Jouko on leukaluun asennon korjannut. Myös rintarangan ja niskojen lukkojen avaus ja olkapäiden mobilisointien perusopit ovat alunperin peräsin nyrkkeilyajoilta valmentajien neuvojen mukaan. Yhä tänäkin päivänä jotkut vanhat valmentajat ja lajien mestarit baletista kamppailulajeihin taitavat joitakin näitä "jäsenkorjaustaitoja", ja eräiden vastaavien osaajien kesken Joukokin on tekniikkaansa hionut vuosien saatossa, mutta eniten hän on oppinut käytännössä itse korjauksia tekemällä. Lantion alueen hoitotekniikat hän kertoo kuitenkin kehittäneensä pääosin itse, toki siihenkin hän sai perusteet oman kipukokemuksen kautta. Video: Jouko kertoo.

Joukon tie mestariksi-juttu.

DSC00295 (1182K)
Tässä Jouko tarkistamassa, että Saijan leuat ovat pysyneet paikallaan.

Jutuntekoreissulla mukana ollut avustajakin (Joonatan 46v) sai leukansa Joukon käsissä paikalleen. Hänellä oli ollut lapsena puhevaikeuksia, eli leuka oli ilmeisesti ollut pois paikaltaan jo lapsena? Hän oppi sanomaan "ärrän" ja "ässän" vasta lähes kouluikäisenä. Muita TMD-oireita hänellä ei juurikaan ole ollut, mitä nyt puhe oli yhä hiukan kankeata, purenta vino sekä poskiontelo- ja korvatulehduksia oli ollut paljon. Nyt ainakin purenta on kuulemma parempi ja puhe selkeämpää. Hän oli käynyt Joukolla jo aiemmin vuonna 2002 auto-onnettomuuden aiheuttamien kipujen ja migreenin takia. Silloin ei Jouko ollut huomannut leukoja tarkistaa, mutta Joonatanin migreeni jäi jo silloin Joukon hoitopöydälle. (Joonatan itse kertoo)

Teksti ja kuvat: Toni Rintala
Juttu koostettu potilaiden ja Jouko Holman videohaastatteluista
Jutun tukena myös Method Holma tuki- ja kannatusyhdistys ry jäsenineen

Lisää vastaavia potilaiden kertomuksia:

www.selkasivut.fi

Seuraavassa on kirjoittajan omaa pohdintaa:

TMD - Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat hyvin yleisiä

Kuinkahan moni tapaus olisi kätevästi korjattavissa laittamalla leuka paikalleen?

Näin kuvailee Käypähoito.fi sivusto TMD ongelmia:

"Purentaelimistöllä tarkoitetaan leukaniveliä, puremalihaksia, hampaistoa ja niihin läheisesti liittyviä kudoksia. Niiden kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai purentalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa päänsärky, kasvokipu ja korvakipu. Purentaelimistöstä aiheutuvat vaivat ovat yleisiä ja hammassäryn jälkeen toiseksi tavallisin pään alueen kiputila, joka saa potilaan hakeutumaan hoitoon."

Molemmilla naisilla oli siis ollut leuka kokonaan pois paikoiltaan. Useimmilla ihmisillä TMD-oireissa lienee kyse vain toisen leukanivelen osittaisesta sijoiltaanolosta. Heillä leuka voi joskus jäädä "jumiin" toisen nivelen pullahtaessa ulos kuopastaan, jos suuta avaa liikaa auki. Lääketieteessä tuo selkeä tapahtuma tunnetaan suht hyvin ja sitä kutsutaan nimellä "open lock". Se osataan useimmissa sairaaloissa korjata paikalleen heti. Mutta lääketieteessä nämä muut huonosti tunnetut TMD-ongelmat ovat kulkeneet Suomessa nimellä "Purentaelimistön toimintahäiriöt" (TMD). Ulkomailla sitä kutsutaan nimellä TMJD, TMJ tai TMD (temporomandibular joint dysfunction).

Hammalääketieteen tohtori Paul A. Tipton kertoo TMD-julkaisussaan, että TMD-oireilut jäävät usein lääketieteen ja hammaslääketieteen harmaalle rajalle, jota kumpikaan osapuoli ei tunnu hallitsevan. Ehkä siksi TMD-oireille on myös paljon muita nimityksiä lääketieteessä, koska he jättävät leukaluun toimintahäiriön lukuunottamatta, kun sen oireita ei kunnolla tunneta eikä sitä osata aina edes todeta.

Myös potilaiden perustama amerikkalainen TMJ Association kertoo paljon sivuillaan tästä lääketieteen huonosti ymmärtämästä ongelmasta:

"Temporomandibular Joint and Muscle Disorders (TMJDs) refers to a complex and poorly understood set of conditions that can cause pain in the area of the jaw joint and associated muscles and/or problems using the jaw. Both or just one of the TM joints may be affected. TMJDs can affect a person's ability to speak, eat, chew, swallow, make facial expressions, and even breathe."
(TMJ Association was founded by TMJD patients for TMJD patients)

Yleisinä TMD-oireina on joko auki lukkiutunut suu, huonosti aukeava suu tai sitten leukoja liikuteltaessa kuuluu lonksumista ja naksumista. Muita oireita on kasvo- ja leukalihasten jumiutuminen ja kipu, kuulo-ongelmat, puhumis- ja syömisvaikeudet sekä niska- ja hartialihasten kiristely ja kipu.

Tuore väitöskirja yhdistää purentahäiriöt ja migreenin toisiinsa.
Purentaelimistön toimintahäiriöllä on yhteys nuorten päänsärkyyn, esitetty 14. joulukuuta 2007 Turun yliopistossa, hammaslääket. lis. Marjo-Riitta Liljeström:
"Tutkimuksessa havaittiin selkeä yhteys TMD-löydösten ja molempien päänsärkytyyppien, migreenin ja episodisen tensiotyyppisen päänsäryn, välillä."

Kuinkahan monen lapsen puhevikojen taustalla onkaan TMD-ongelma?

-Eli se, että leukaluu ei ole paikallaan?

Mandibular movement capacity in 19-year-olds with and without articulatory speech disorders. Pahkala RH, Qvarnström MJ. Acta Odontol Scand. 2002 Dec;60(6):341-5.
"Multiple regression analyses showed that subjects with articulatory speech disorders were likely to have smaller opening capacity than subjects with a correct speech articulation. Excessive overjet, lateral cross bite, and a tendency to anterior open bite were associated with large movements of the jaw. These results suggest that in young adulthood mandibular movement capacity seems to vary depending on occlusion and is related to misarticulations of speech."

Relationship between craniomandibular dysfunction and pattern of speech sound production in a series of first-graders.
Pahkala R, Laine T, Närhi M, Ettala-Ylitalo UM., The European Journal of Orthodontics. 1991 Oct;13(5):378-85
"In conclusion, expression of both craniomandibular disorder and disorders in speech sound production seem to a considerable extent to reflect immaturity of fine motor control of the orofacial muscles in 6.8-year-old children."

Yleensä lääketiede puhuu TMD:n kohdalla pois paikoiltaan lipsahtaneesta tai kuluneesta välilevystä jolle ei juuri mitään voi tehdä. Kuitenkin monet vanhat kirjoitukset jo Hippokrateen ajoilta kuvailevat kuinka leukaluita on laitettu paikoilleen käsin. Moni nyrkkeilijä ja painija (juttu olympiavoittaja Verner Weckmanista) on varmaan kokenut tuon leukaluun sijoiltaanolon ja sen on heti valmentaja, tai urheilija itse, laittanut paikalleen tuhansia vuosia tunnettujen tekniikoiden avulla.

Mutta kuten näidenkin potilaiden kokemukset osoittavat, ei lääketiede aina näytä tuntevan edes näitä TMD-oireita vaan keksivät niille uusia sairauksia ja tarjoavat psyykelääkkeitä hoidoksi tai sitten hiovat hampaita tai syyttävät potilasta luulosairaaksi.

Kuinkahan moni TMD tapaus onkaan sellainen, että leukaluu ei ole kunnolla paikallaan, mutta sen saisi paikoilleen osaavissa käsissä?

Ja kuinka moni potilas hienoilla diagnooseilla, kuten Möbius syndrooma ja oromandibulaarinen dystonia, kyseessä onkin (vain) leukanivelen sijoiltaanolo?

Lisää tietoa maailmalta:
http://www.tmj.org/
http://www.thedentalinstitute.co.za/tmjdysfunction.html
http://tmj-pain-relief.com/locked_jaw.html
http://www.stannsdental.co.uk/downloads/legal_and_medical_tmj.pdf
http://www.drclaytonchan.com/treatment/tmj/whatisit.html

Ja Googlella löytyy lisää...