Synnynnäinen selkävika: Kipu kuuluu elämääsi!                     24.8.2006

Vaan miten sitten kävikään? (koostettu potilaan sähköpostitse lähettämistä teksteistä, teksti siis potilaan itsensä kirjoittamaa)

 

Useiden lääkäreiden diagnosoima synnynnäinen selkävika osoittautui lopulta vain nivelten virheasentojen aiheuttamaksi lantion vinoudeksi ja helposti korjattavissa olevaksi ongelmaksi. Lääketiede ei vain tunnista näitä ongelmia. Ja ne ovat ihmisillä hyvin yleisiä…

 

Tässä Even ensimmäinen vastaus ehdotettuani hänelle kipujen syyksi lantion virheasentoja:

"Ja siitä lantiosta sen verran, että itselläni on jalkojen pituusero 1,5 cm (siis itse jalat ovat eri mittaiset) ja mun lantio on kuvattu (on ihan suorassa ja SI-nivelet paikallaan) ja olen myös käynyt osaajalla, joka sanoi SI-niveleni olevan ihan paikallaan ja toimivan täysin normalisti. Lisäksi mulla on kierreskolioosi notkolla ja yläselässä on lievä kyfoosi. Tää on synnynnäistä ja siihen ei auta mikään. Piste. "

 

Lääkäreitä

Lääkkeitä

Kuntoutusta

Fibromyalgia iski!

Lopultakin syy selvisi ja apua tuli

 

Olen 38 vuotias nainen. Jo lapsena äitini sanoi minulle, jotta selässäni on synnynnäinen selkävika, joka tulee rajoittamaan elämääni. N. 20 vuotiaana sitten alkoi selkäni vaivaamaan. Selkää kuvattiin ja myös lantio kuvattiin. Tulos oli, jotta selässäni on kierreskolioosi notkolla sekä kyfoosi yläselässä (kyttyräselkä) sekä VASEN jalkani on n. 1,5cm LYHYEMPI ja huono ryhti.

 

Jalkojeni pituusero on edestäpäin lantiota röntgenkuvattu ja noista lonkkanivelistä se todettu. Mulla on itellä kaikki kuvat ja lausunnot tuossa hyllyssä ja niitä jälkeenpäin olen tutkaillut. Kukaan lääkäri ei ole koskaan puhunut mitään vinosta lantiosta!

 

Sain korotuspohjallisen vasempaan kenkääni 20 vuotiaana ja hiukan myöhemmin teetettiin myös ortoosit kiropraktikon määräyksestä, jotta selkäni voisi paremmin. Mutta ei niistä mitään apua ole koskaan ollut. Sitäpaitsi eivät ne edes juuri mahdu mihinkään kenkiin, kun siinä on se korotus toisessa. Eli mitään nättejä sandaaleita tai kenkiä en ole koskaan voinut käyttää.

 

Viimeiset 20 vuotta selkäni onkin vihoitellut enemmän ja vähemmän ja näinollen paljonkin rajoittanut elämääni. Olen koko 20 vuotisen ajan sen kanssa ravannut lääkärillä, fysiatrilla, hierojalla, fysioterapeutilla sekä 3 eri kiropraktikolla. Aina on sanottu, jotta kun selässäni on synnynnäistä vikaa, niin sen kuuluukin olla kipeä. Ohjeeksi on annettu vain liikuntaa ja venyttelyä. Näin olen sitten toiminut.

 

Lääkäreitä

Kaikki yleislääkärit, fysiatrian ylilääkärit (2), fysioterapeutit (6), kiropraktikot (3) ja hierojat ovat vain sanoneet, jotta vikaa vaan on. Kukaan ei ole kertonut mikä siellä selässä särkee ja sattuu vaikka sitä fysiatrian ylilääkäriltä Kelan kuntoutuksessakin kysyin. Kukaan ei vissiin ole tiennyt, mikä siellä sattuu. Lihasjumittumia on aina ollut, vaikka mitä on ite tehnyt tai ollut tekemättä.

 

Ei mulle ole koskaan mitään ehdotettu, muuta kuin että kun on skolioosia, niin lihakset ovat väärässä asennos aina ja näinollen kramppaavat ja ovat kipeet eli kuuluukin särkeä.

 

Kelan kuntoutuksessa Fysiatrian ylilääkäri ei edes katsonut selkääni eikä röntgen-kuviani, vaan luki papereista että mulla on kierreskolioosi notkolla, jalkojen pituuserolla ja kyfoosi yläselässä. Hän totes vaan, että ei tiedä mikä siellä aina särkee ja varotteli, jotta pullistuma varmaan joskus sitten tulee. Liikuntaohjeita vain annettiin. Noh liikuntaa olen harrastanut koko ikäni, lähinnä pyöräilyä, kävelyä hiukan sekä uintia.

 

Viime syksynä kävin Mehiläisessä TYKS:n fysiatrian ylilääkärin vastaanotolla, kun fibroni alkoi käsistä ja kädet särki aivan älyttömästi. Hänkään ei edes katsonut selkääni eikä ryhtiäni puhumattakaan mun röntgenkuvistani, jotka mulla oli mukana, vaikka sanoin että selässäni on jotain vikaa. Hän katsoi vaan, jotta kädet liikkuu ja sanoi, että ei tiedä mikä mulla on. Koputteli selkää ja sanoi, jotta voihan se vika sielläkin olla. Määräsi mut ENMG-tutkimukseen ja jos sieltä ei mitään löydy, niin ei sitten tiedä mikä mulla on ja ajoi pihalle. Eli kyllä mua säälittää hänen potilaansa, kun osaaminen ja kiinnostus on tota tasoa.

 

Lääkkeitä

Eli kyllä mua ihmetyttää, jotta kun ketään ei kiinnosta, jos on kipuja. Lääkärit määrää vaan lääkkeitä ja jos ne ei auta, niin määrätään vahvempia lääkkeitä ja oikein tyrkytetään mielialalääkkeitä, kun kyllähän ihmisen kuuluu olla masentunut, jos koko ajan särkee. Eli päänuppi vaan täysin sekaisin lääkkeistä ja töihin.

 

“Tulehduskipulääkkeitä ovat aina vaan määränneet vaikkei ne kyllä auta pätkääkään.”

 

Just pari viikkoa sitten reumalekuri määräs mulle morfiinin johdannaista ja mielialalääkettä ja patisti töihin, vaikka en pystynyt käveleen kunnolla, kun jalkani ovat tulehtuneet.

 

 

Kuntoutusta

Fysikaaliseen oon lähetteitä saanut ja siellä on hierottu ja annettu jumppaohjeita ja motivoitu liikkumaan. On vaan sanottu, jotta kun vikaa on, niin kuuluukin sattua. Kuntoutusta, tulehduskipu- ja mielialalääkkeitä.

 

“Jumppaohjeita olen rutkasti saanut 20 vuoden aikana ja mulla onkin hyvät selkä- ja vatsalihakset ja venyttelen melkeen päivittäin.”

 

Vuosikausia olen ihmetellyt jotta mikä on kun kävellä ei voi paria kilometriä enempää kun menee alaselkä ihan jumiin ja tämän jälkeen jalat väsyvät ja menevät ihan jäykäksi. Tämä hellittää, kun pysähtyy ja istuu aikansa. Tähän vaivaan fysioterapeutti käski pysähdellä kävelyn aikana ja venytellä alaselkää. Noh varsinaista kävelyä en sitten olekkaan koskaan harrastanut, kun en ole voinut muuta kuin ihan pieniä lenkkejä tehdä.

 

Fysikaalinen hoito on tähän auttanut ja olen siellä jo 11 kertaa käynyt. 4 kertaa mulla sitä vielä on. Ja näinollen koko kesä on ollut pelkkää makailemista ja istumista. Uimassa olen pystynyt käymään (käyn joka toinen päivä) ja pyörällä sinne mennyt, kun on lyhyt matka. Kävin vuodenvaihteessa eräällä manuaaliterapeutilla ja hänkin lupasi minut parantaa, mutta selästäni hän vain totesi, jotta vikaa siinä on. Sain itse kyllä sen käsityksen, jotta hän jotain tietäisikin Si-nivelistä, kun häneltä niistä kysyin, niin vastasi, jotta voihan Si-nivelissä ihan hyvin olla toimintahäiriöitä. Mutta minulta hän ei niitä todennut eikä edes katsonut eikä näinollen niistä vissiin juurikaan tiedä. Hänen hierontansa kyllä oli parasta, mitä olen koskaan saanut ja kivut vähenivätkin aikast paljon. Myös yläselästä hän nivellukkoja availi, kun mulla on niitä aina ollut.

 

Fibromyalgia iski!

Vuosi sitten elokuu 2005 sairastuin Fibromyalgiaan. Paska tauti sanon minä. Mulla on diagnoosina 18/18 kipupisteet ja vaikea fibromyalgia. Reumalääkäri ei ole kuulemma pitkään aikaan näin pahaa fibroa tavannut.

 

Koko viime talven olen kokeillut kaikenlaista lisäravinnetta, eri ruokavalioita sekä eri liikuntamuotoja edes hiukan olooni parantaakseni, mutta mitään varsinaista apua en ole saanut. Noh uinti on ainoa, joka minulla auttaa, kun siinä saapi aineenvaihdunnan liikkeelle. Ja elämäni on muuttunut entistä rajoittuneemmaksi.

 

Tänä kevään toukokuu 2006 molemmista jalkateristäni tulehtuivat kantakalvot kauttaaltaan. Koko kesänä en ole voinut juuri lainkaan kävellä, vaikka mitä kenkiä ja pohjallisia olen kokeillut. Lääkkeistä ja venyttelystä ei ole ollut mitään apua.

 

No nyt viimeaikoina on selkäni entisestään ruvennut kipuilemaan ja myös niveliä särkemään alaselässä sekä myös lantiossa, mutta nämähän kuuluvat tähän fibromyalgiaan. Ehkä se nivelsärky johtuu liiasta makaamisesta ja istumisesta, kun kävellä ei ole voinut moneen kuukauteen kuin pari sataa metriä päivässä. Myös mahani on kivikova ja suoli toimii hitaasti, vaikka mitä söisi. Noh se ehkä johtuu liiasta paikallaanolosta ja kuumasta kelistä, vaikka olen yrittänyt juoda runsaasti vettä.

 

 

Lopultakin vastaus!!

Olen netistä noita Tonin juttuja lukenut ja itsekkin vastaan hänelle vänkännyt, vaikken mitään tiedä muuta kuin itseni ja kroppani tunnen (ehkä). Olen itseäni peilannut ja luitani tunnustellut ja tullut siihen tulokseen, jotta mun lantiossa EI ole mitään vikaa. Kun suamalainen ei usko ennenkuin itse näkee ja kokee. Ja kun ennakkoluuloisia ollaan, niin ei sitten viitsitä edes mennä kokeilemaan.

 

Noh nuo viimeajan selkäsäryt ovat vaan pahentuneet ja ruvennut jo tuolla yläpäässäkin niin paljon vituuttaan, kun vaan makaat ja tuska on kamala joka puolella. No tällä viikolla tuli sitten Aamuset-lehti. On täällä Turussa sellanen ilmaisjakelulehti. Ja siinä oli Kansanparantaja Luoman mainos, jotta on koulutettu hieroja ja hoitaa eripituisia jalkoja jne...

 

No nyt sitten aattelin (onneksi edes pää toimii), että nyt kun olen jo kaiken menettänyt, niin eihän mulla ole mitään menetettävää. Että kyllä hän varmaan ainakin osaa hieroa, jos ei muuta ja saanpahan sitten ainakin varmuuden, että selkäni on vino ja niin kuuluukin olla. Vähän jännitti mennä, kun aattelin jotta jos ihan rullatuolissa joudun sieltä poistumaan. Mutta ei. Mitään raajaa ei vedetty mihinkään ihmeelliseen asentoon eikä mitään paikkoja "rytkäytelty", niinkuin kiropraktikko tekee. Vaan kaikki liikkeet tehtiin todella pehmeästi ja sillai venytellen ihan raajojen omaa kulkureittiä pitkin. Ja kyllähän sitä pauketta sitten riittikin selässä ja lantiossa.

 

Siis mulla oli molemmat Si-nivelet poissa paikoiltaan eli jumissa (vasen vähemmän kuin oikea) ja näinollen lantio ihan vinossa. OIKEA jalkani oli LYHYEMPI, vaikka vasemmassa jalassani on ollut 20 vuotta korotuspohjallinen ja näinollen olen vielä enemmän kävellyt vinossa. Mulle oikeen näytettiin nuo jalkojen pituuserot ennen ja jälkeen eli mitään "taikuutta" siinä ei ollut. Ja nyt mun jalat ON yhtä pitkät.

 

Siis en olisi kullaan kuuna päivänä edes kuvitellut, että mulla olisi lantiossa vikaa eikä näinollen mitään korjaamatonta synnynnäistä vikaa, kuten mulle on aina sanottu. Peilissä olen itseäni kattellut ja ihan hyvältä on näyttänyt vaikka huono ryhti mulla on aina ollut.

 

Hoidon jälkeen mulla oli olo kuin olisin ihan eri kropassa, kun sieltä lähdin. Askel oli ihan erilainen ja koko kävely ja olo. Nyt varmaan nuo kantakalvotkin paranevat ja pääsen töihin. Myös akupisteitä käsiteltiin, jotta saadaan mun aineenvaihdunta kuntoon ja näinollen kaikki kuona-aineet ja myrkyt poistuvat ja kivut lähtee ja elimistä alkaa parantaa itseään. Jo nyt on olo kuin uusi ihminen vaikka olin siellä vasta eilen. Menen vielä ainakin kerran, jotta katsotaan, että nivelet ovat pysyneet auki ja omalla paikallansa ja käsitellään lisää ainakin noita akupisteitä.

 

Mulla on B1-todistus, jotta kuntoutukseen tarttis mennä fibroni kans, mutta varmaan jää nyt menemättä.

 

Siis multa ois nää viat pitänyt jo lapsena korjata!! Ja vielä kun lääkäreille ja kiropraktikoille ja kaikille muillekin tuo opetettaisi, niin ei ihmisten tarvitsisi turhaan kärsiä ja kuluttaa sekä omia että yhteiskunnan rahoja turhaan ja kuormittaa elimistöään turhilla lääkkeillä. Eli suosittelen ainakin kokeileen kansanparantajaa.

 

Nyt sinne sandaalikauppaan, kun en tarvitse enää korotuspaloja ja ortooseja

 

Kiitos Toni