Hei, Olen 35-vee yhden lapsen (pian 3 kk) äiti ja mulla todettiin, että si-nivel on pois paikaltaan pari kolme vuotta sitten. Mulla on ollut vaivaa selässä, hartioissa, pakaroissa (puutumista jne) ja niskassa vuosien mittaan. Sitten sain työnantajaltani (silloin Nordea Rahoitus) lähetteen tutkimuksiin, kun mulla oli jonkinlainen patti, en edes enää muista missä! Luultiin, että kyse on rasvapatista ja kävin ensin Hyvinkäällä kirurgian polilla, sitten selvisi ultrassa, ettei mikään rasvapatti painanut hermoa jne. Sitten kävin neurologian polilla, joka sitten sanoi, että kaikki päässä on kunnossa ja ylilääkäri (?) kysyi, että oletko käynyt fysiatrilla, en ollut. Ja niin sain lähetteen Turuselle (en muista etunimeä). Iso, vähän epämääräinen Turunen sitten sanoi, että mulla on nuorilla naisilla (kiitos!!) ilmenevä vaiva: si-nivel on pois paikaltaan ja sen takia oloni on vuositolkulla ollut "toispuoleinen" ja siitä johtuen vaivoja on tullut (vaivat eivät välttämättä siis johtuneet hirvikolarista tai ketjukolarista, joissa olen ollut). Turunen käsitteli nivelen ja olo helpottui. Muutaman viikon kuluttua olo paheni (tai sitten sain uuden/kontrolliajan hänelle en muista tarkkaan) eli ilmeisesti nivel putosi taas paikoiltaan. Pääsin uudelleen Turusen vastaanotolle Hyvinkään Sairaalaan.
Sitten kului taas jonkin aikaa ja vaivat palasivat. Minua ei otettu enää Hyvinkään Sairaalassa vastaan, kun ei kuulemma kerran ole lähetettä. Tilasin ajan yksityiselle lääkärille ja muistaakseni Lentokentän Mehiläiseen, siellä mut otti vastaan fysiatri Jussi Timgren, joka oli sitten tuhat kertaa miellyttävämpi kuin Turunen!! (siis olemukseltaan + tietotaidoltaan!) Timgren neuvoi liikkeitä, joilla itse saisin nivelen takaisin paikoilleen, kun voi tippua pois esim. hypätessä tms. Timgren myös "manipuloi" nivelen sekä alaselässä että lapaluiden kohdalla paikoilleen. Asuimme siihen aikaan Norjassa, kun kävin Timgrenillä ekan kerran. Myös mieheni kävi hänen vastaanotollaan (hänellä on synnynnäinen selkävika, muistaakseni jokin "kierouma" rangassa tms ja hänkin sai itsehoito-ohjeita Timgreniltä). Sitten taas reilun puolen vuoden (vai olisiko kulunut pidempikin aika)oireet palasivat ja menin uudellen Timgrenin vastaanotolle. Sain häneltä sellaisen si-nivel-vyön, jota käytin 3 kk päivittäin ja hän sanoi, että hoito-ohjeet olivat hieman muuttuneet, hän oli saanut uutta oppia ja tietoa. Tein sitten liikkeitä (tosi helppoja) säännöllisesti ja käytin vyötä. Olin tosi hyvässä kunnossa pitkään (ja olen edelleen), siis si-nivelen osalta! Kun tulin raskaaksi, en enää pystynyt tekemään kaikkia Jussin opettamia liikkeitä ja myöskin liikkumisen määrä ja tapa muuttui, joten nivel ei välttämättä tippunutkaan niin helposti paikoiltaan. Raskausaikana kärsin kylki- ja selkäkivuista, mutta ne olivat täysin erilaisia kuin oireet silloin, kun si-nivel on pois paikoiltaan. Asumme nykyisin Shanghaissa ja välillä mulla on tunne, että nivel saattaa taas olla poissa paikoiltaan ja olen tehnyt niitä Jussin neuvomia liikkeitä. Olen käynyt täällä Kiinassa myös hieronnoissa, joten ne aina tavallaan helpottavat oloa, kun lihakset nivelen lähettyvillä rentouvuvat.
Mieluusti kävisin taas asiantuntijan vastaanotolla tarkistuttamassa tilanteen eli harinnassa on tilata aika Timgrenille jonkin Suomi-visiitin yhteyteen.
Olen yrittänyt viedä tätä si-nivelen paikalleen laittamisen ilosanomaa eteenpäin ja aina suositellut ystäville ja tuttaville, jotka valittavat selkäkipua, käyntiä fysiatrilla.
Ystävällisin terveisin Shanghaista