Etusivu

Minä
Kokemuksia lääkäreistä
Kipulistaa

Syyllinen kipuihin!
-Oireita
-Havaitseminen

KUINKA SE PARANNETAAN!!

Muiden kokemuksia
Linkkejä
Lähetä palautetta

 

Lantion toimintahäiriön aiheuttamat ongelmat

Tämä alla oleva kuva ei esitä mitään lantion ongelmia vaan ainostaan näyttää, missä mikäkin lantion "kohta" on. Tämän lauseen jouduin tänne lisäämään siksi, koska monet lääkärit ovat mua haukkuneet, että eihän tässä kuvassa mitään dislokaatiota näy...

Lantion vinouman syitä on useita erilaisia: Vinon lantion aiheuttavat Si-nivelen dislokaatio, lonkkanivelten luksaatio ja jopa polvien subluksaatio. On olemassa myös paljon tapauksia, joissa molemmat lonkat ja jopa molemmat si-nivelet ovat poissa paikoiltaan, tai siis luksaatiossa. Tällöin tilanne on todella paha, mutta kipujen syytä on vaikeata huomata! (niin tai onhan niitä: notkoselkä, kipu, pullistumat...)

Eri luksaatio- ja dislokaatiokombinaatiosita tulee eri oireita, mutta ennen kaikkea eri ihmisillä oireet vaihtelevat suuresti. Oireina voi olla kipuja ja puutumista hyvin eri paikoissa alaraajoista vatsaan, olkapäähän, käsivarsiin ja sormiin saakka. Kyllä, jopa sormin saakka! Ja tietenkin myös päänsärkyä ja jopa korkeaa verenpainetta, kuten itselläni oli. Jopa epätavallisen kivuliaat kuukautiskivut selittyvät tällä!

Millaisia oireita sitten mistäkin ERI luksaatio- ja dislokaatiokombinaatiosta tulee? Ei hajuakaan! Voin vain luetella oireita, joita on parannettu itseltäni ja muilta, ja joita tiedemiehet uskovat tämän ongelman selittävän.

Ensimmäinen on tietenkin huono ryhti, tai mikä tahansa sen tunnusmerkeistä. Tai huono ryhtihän seuraa tuosta notkoselkäisyydestä: Aku Ankka -look! Takapuoli takana, olkapäät edessä... tämä siis seuraa, kun lantiossa on ongelmia.

Notkoselkäisyys
Lantio vinossa
Jalkojen erimittaisuus
Jalkaterä-, nilkka- ja polvikivut
Skolioosi
Nikamalukkoja
Niska-hartialihasten kireys
Päänsärky - Tension neck

Alaselän kivut
Iskias - Noidannuoli
Välilevyn pullistumat
Spondylolisteesi - välilevyn siirtymä
Spondylolyysi - nikamien vaurioita
Disc Prolapse - nikaman rappeuma
Olkapään ongelmia
Nivelrikkoja
Kuukautiskipuja

TOS
Selkärankareuma
Fibromyalgiaa
CES
AAS - Anteriorinen atlantoaksiaalinen subluksaatio
Tietzen oireyhtymä
Näiden mukana paljon muutakin...

Tämä voisi selittää myös paljon muitakin vaivoja...

Myös MS-taudin aiheuttaja on yhtä tuntematon...

Ja kun hermostoepätasapainoa esiintyy, niin mihin kaikkeen se vaikuttaakaan?
Ihmisen hermosto

Näitä vaivoja on ihan nuorillakin!

Notkoselkäisyys

Notkoselkäisyys, eli lordoosi, on näkyvänä oireena, kun lantio on kiertynyt yläosastaan eteenpäin kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Tällöin selkäranka kallistuu liikaa eteen ja samalla takapuoli työntyy taakse ja alaselkä menee notkolle. Tällöin myös takareisi venyy ja kiristyy sekä alaselkä altistuu pullistumille ja muille ongelmille.

Lantio vinossa

Si-nivelten dislokaatiosta ja lonkanivelten subluksaatiosta aiheutuu toisen suoliluun nouseminen ylemmäs, kuten ylläolevasta oikeanpuoleisesta kuvasta näkee. On muuten ihan aito magneettikuva musta! Lantio menee vinoon, kun toinen lonkka nousee ylemmäs ja siten jaloista tulee eri mittaisia. Samalla myös lihakset kiristyvät, sillä ne joutuvat venymään. Ylempänä olevan lonkan puolelta pakara- ja takareisilihas kiristyvät ja alkavat kinnaamaan.

"Asentopoikkeama voi olla vuosia oireeton ja vasta vähitellen ruveta aiheuttamaan paikallisia oireita. Venyttyneet nivelsiteet toisaalta ja nivelpintojen poikkeavasta keskinäisestä asennosta johtuva ärsytys toisaalta, saavat aikaan alaselkä- sekä usein myös alaraajakipua, joka voi olla samantapaista kuin välilevyn prolapsin aiheuttama issiaskipu. Tyypillisiä oireita ovat lisäksi epämääräisempi, koko alaraajan hallinnan heikkous ja voimattomuus. Jatkuva toispuoleisesti jakautuva alaraajojen kuormitus voi ajan mittaan olla moninaisten rasitusoireiden syynä lihasten kiristymisen, kipeytymisen ja niistä aiheutuvien paikallisten ja heijastuskipujen kautta." Jussi Timgren, fysiatrian erikoislääkäri

Jalkojen erimittaisuus

Kun lantiossa jalan toinen kiinnityskohta on noussut ylemmäs, jää jalka toisesta päästä lyhyemmäksi. Usein myös jalkaterä on kiertynyt vinoon (ylipronaatio), eli joko sisään päin tai ulospäin. Tämä siksi koska lonkka on pois paikoiltaan.

Joskus jalat voivat olla myös saman mittaisia vaikka toinen lonkka olisikin ylempänä. Ja joskus jalka voi jopa olla molemmista päistä liian pitkä! Tämä riippuu si-ja lonkkanivelistä, millainen luksaatiokombinaatio on kyseessä. Ja joskus voi polvikin olla luksaatiossa.

"Si-nivelen toimintahäiriö: Seurauksena on rtg-kuvassakin näkyvä skolioosi, ylimmän kaulanikaman kallistuminen ja alaraajojen pituusero." Jussi Timgren, fysiatrian erikoislääkäri

"The most likely reason that your left leg is longer is that it is out further on your left side. When the pelvis rotates on the sacrum it changes the relationship between the SIJ and the hip joint and always makes you leg seem longer when it's out. Once you get a full correction on both sides, I believe it will be of equal length. Do not use a heel lift." Richard DonTigny

Tää on hyvä:
"Patients without leg length deficiency, level iliac crests, and normal posture usually do not have any significant spinal or hip deformations. Nor do they have many severe joint contractures." Clay Cox PH.D.

"Based on statistical analysis of 97 chronic low back patients, a pelvic list model has been proposed explaining the correlation between leg length discrepancies (LLD) and sciatica. This model suggests that asymmetrical pronation patterns (one pedal arch dropping more than the contralateral pedal arch) initiates a forward downward rotation within the sacroiliac joint." PubMed

Jalkaterä-, nilkka ja polvikivut

Kun lantio on kiertynyt eivät jalat enää toimi symmetrisesti. Toinen jalka kiertyy virhesentoon ja siitä seuraa ongelmia alaraajoissa, kuten jalkaterässä, nilkassa, akillesjänteessä, pohkeessa, polvessa, takareidessä...
Hamstring-syndrooma - takareiden kipuja
Polven ulkoreunan kipua, ITB
Polvilumpion virheasentoja, polvinivelen kulumista
Nivelrikkoa, ruston kulumista
Osgood-Schlatter syndrooma
Compartment syndrome, ACS/CCS (Penikkatautia?)
Ylipronaatiota
Akillesjänteen kipuja
Nilkkakipuja
Varvaskipuja
Chester Knee Clinic(Source: Elizabeth A. Ardent, MD. Management of Patellofemoral Disorders. Orthopedic Special Edition 2001 (7) 2)
"an anteriorly rotated pelvis or hemirotated pelvis is a common postural habit of many people with patellofemoral pain syndrome. This can aggravate patellofemoral instability by posturing the femur in internal rotation (which is a coupled motion associated with an anteriorly tilted pelvis) and placing the pelvifemoral musculature in a nonoptimized biomechanical position."

Kuntohoitaja, podiatriseen fysioterapiaan erikoistunut Leena Byckling

Kokoelma lähteitä

Skolioosi

Skolioosi tulee, kun lantio on vinossa. Katso luurankokuva yllä. Tällöin ristiluu, joka on selkärangan alku, on myös vinossa. Tällöin selkäranka lähtee ylöspäin vinosti kallistuneena alempana olevaa lonkan puolta kohden. Tällaisessa asenossa vartalo hakee korjausta vähitellen ja selkäranka asettuu hiljalleen tasapainoon. Tämä tasapaino tarkoittaa sitä, että selkärangassa on kaksi mutkaa. Toinen alaselässä (alempi punainen ympyrä) ja toinen yläselässä (ylempi punainen ympyrä). Alempi mutka voi olla alempanakin, kuin tuossa kuvassa näkyy. Ylempi mutka on useimmiten suunnilleen tuossa missä se kuvassakin on.

"Si-nivelen toimintahäiriö: Seurauksena on rtg-kuvassakin näkyvä skolioosi, ylimmän kaulanikaman kallistuminen ja alaraajojen pituusero." Jussi Timgren, fysiatrian erikoislääkäri

Loistavia kuvia skolioosin synnystä!
Ja kuinka se korjataan!

I have seen SIJD(Si-nivelen dislokaatio) in children as young as 8 while doing scoliosis training. I remember one young boy who had a leg length difference, (long leg right) and a lumbar scoliosis. I did a simple corrective mobilization on that side, the leg length shortened, the pelvic obliquity was corrected and the lumbar scoliosis disappeared all within about ten minutes. -Richard DonTigny

Skolioosin toteaminen

Erilaisia skoliooseja

Nikamalukot

Nikamalukkoja (facettilukot) tulee, koska selkäranka ei ole luonnollisessa asenossa. Näitä nikamalukkoja kiropraktikot ja vastaavat mielellään availevat ja asiakkaitaan rahastavat. Lukkojen avaaminen tuo toki helpotusta, mutta ei estä niitä ilmaantumasta uudestaan.

Niska- ja hartialihasten kireys

Koska alaselkä on notkolla, on hartioiden asentokin etupainotteinen. Tällöin olkapäät ovat liian edessä ja niska joutuu koetuksille kannattaessaan päätä.

"Si-nivelen toimintahäiriö: Seurauksena on rtg-kuvassakin näkyvä skolioosi, ylimmän kaulanikaman kallistuminen ja alaraajojen pituusero." Jussi Timgren, fysiatrian erikoislääkäri

Päänsärky (tension neck)

Kun ryhti on huono, niin kaularanka kuormittuu pidellessä päätä ylhäällä. Yläkaularanka ja takaraivoluu (kallonpohja) joutuvat siis asentoon, johon niitä ei ole luotu. Tällöin lihakset kipeytyvät ja takaraivoluu jumittuu. Tällöin myös hermoja jää puristuksiin.

"Usein kipu voi tulla yläniskan pikkunivelten rasituksista, joskus niiden lukkitumisista tai harvoin jopa subluksaatiosta ja ajoittain kulumamuutoksista mutta myös muista kudosvaurioista kuten erityisesti nielsiteiden huonosta toiminnasta, yliliikkuvuudesta tai repeämästä. Vielä useammin yläniskasta tulevan päänsäryn syntyyn vaikuttavat paljon laajemmin myös alaniskan, hartian, yläselän ja erit. lavan-olan toiminnan häiriöt. Tyypillinen yläniskan alueelta lievästä kroonistuneesta C 0-2 segmenttien (jossa C 0:ksi nimitetään kallonpohjaa ja C1 sekä C2 vastaavannimisiä nikamia) lihasten, nivelsiteiden ja pikkunivelten toimintahäiriöstä tullut kipujäykkyysoireilu ilmenee cervicogeenisena päänsärkynä (jota kutsutaan usein yleisnimityksellä "tension neck"), joka tulee usein viime kädessä yläniskan tuntohermoista sähkötys-, puutumis-, puristus- ja päänsärkyoireiluna takaraivolle, ohimolle ja otsalle." Fysiatrian erikoislääkäri Markku Tunninen

Alaselän kipuja

Alaselän kivut johtuvat siitä, ettei lantio toimi oikein. Si-nivelen kierto ei ole symmetristä. Tällöin lihakset eivät ole tasapainossa, vaan toisen puolen lihakset tekevät töitä enemmän ja toisen puolen vähemmän. Lisäksi molemman puolen lihakset joutuvat toiminaan eri suunnassa mihin ne ovat tottuneet. Tällöin ne kiristyvät, ehkä jopa tulehtuvat. Kireät lihakset taas heijastavat ongelmia ympärilleen, kun ympäristön lihakset joutuvat työskentelemään poikkeavasti. Alaselän kivut ennakoivat yleensä tulevaa iskiasta.

Välilevyn pullistumat

Välilevyn pullistumia tulee helposti, kun selkäranka on kiero eikä lantio toimi oikein.

"Sacroiliac joint dysfunctions are the major cause of low back dysfunction, as well as the primary factor causing disc space degeneration and ultimate herniation of disc material." Joseph Shaw, MD, orthopaedic surgeon, Topeka.

Spondylolisteesi - välilevy siirtymä

Välilevyn siirtymiä ja luiskahduksia tulee helposti, kun selkäranka on kiero eikä lantiokaan toimi oikein eikä jaa ylävartaloon kohdistuvaa rasitusta tasaisesti vartaloon ja alaraajojen tukea vasten.
Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics, October 13,2001

Spondylolyysi - nikamien vaurioita

Nikamien vaurioita ja kulumisia tulee, koska selkäranka on kiero eivätkä nikamat ole luonnollisessa asennossaan. Moore Orthopadeic Clinic

Disc Prolapse - nikaman rappeuma

"Disc prolapse or spondylolisthesis are not the cause for sciatic pain, but, what ismore, the result of a hip- and sacrum subluxation. Thus pain and spinal changes only have one common cause.
HOW OCCURS A DISC PROLAPSE OR A SPONDYLOLISTHESIS?
The tenseness of the deep gluteal muscles quickly spreads over the whole pelvic muscles and then into the whole body. Now an additional tenseness is built up in the spine, which again worsens scolioses and blockades. As the tenseness spreads from below to above, the lumbar spine is affected first and utmost. The tension presses the vertebrae stronger on top of each other , what again leads to an increasing tendency of blockade and reinforcements of scolioses."
SMT-Dorn

Nivelrikko

Kun lantio on vinossa, jalat ovat eri mittaisia ja lonkka subluksaatiossa, niin eivät ne terveetkään nivelet (mm. nilkka, polvi) kauaa terveinä pysy, koska joutuvat toimimaan luonnottomassa asennossa. DC Doctor

Iskias - Noidannuoli

Iskias johtuu siitä, kun alaraajan hermo on puristuksissa. Iskias voi siis johtua muustakin kuin itse si-nivelen häiriöstä (mm. välilevyn pullistuma), mutta si-nivelen häiriö on myös niiden muiden oireiden alkusyy! Hermo voi siis olla puristuksissa pelkästään lonkassa säteillen kipua alaraajaan. Selkäkipua ei välttämättä edes ole. Tai kipu on aivan selän alaosassa tai lonkassa. Iskiaksen heijastama kipu on erilaista riippuen sitä, että missä kohtaa hermo on puristuksissa.

Olkapään ongelmia

Kun ryhti on pahasti vinossa skolioosin ja notkoselän takia, niin olkapäät painuvat eteen ja siirtyvät jopa pois paikoiltaan, eli luksaatioon. Tämä aiheuttaa niska ja hartialihasten jäykkyyttä ja jopa lihasten "polttelua". Myös käsi tai kädet puutuilevat sormessa/sormissa esiintyy tunnottomuutta. Lisäksi kädet väsyvät helposti, kun niitä pitää ylhäällä. Itselläni oli oikea olkapää subluksaatiossa ja siten oikea käsi puutuili.

TOS

"Erityisesti em. scapulohumeraalinen lihasepätasapaino, pitkään jatkuessaan kuormittaa myös th-rangan ja thoraxin keski- ja yläosan rakenteita ( myös th-rangan ja kylkiluiden pieniä niveliä ) ja lopulta myös yläniskaa. Näin voivat syntyä myös ns. toiminnallinen TOS-oireyhtymä ja yläcervicaaliset päänsärkyongelmat ( m. levator scapulae ja scalenuslihakset kiinnittyvät ylä- ja keskicervicaalialueille ) vaikka usein samoilla potilailla on amaneesissa jo pidempiaikainenkin joskus yläniskapäänsärkytaipumus, jonka taustalla alunperin voinut olla C 0-2 ( jossa C 0 tarkoittaa occiputtia eli kallonpohjaa) nikamavälien toiminnallinen häiriö ( nuo nikamavälit poikkeavat anatomisesti huomattavsti muiden nikamavälien anatomiasta ja päänsärkyhän tulee useinmiten tuntohermo n. occipitalis majoria myöten, joka on C 1-2 välin C 2 hermojuuren dorsaaliramus.)" Fysiatri.net

Selkärankareuma

Si-nivelen toimintahäiriö ehkä tässäkin syyllisenä?

"Selkärankareuma alkaa useinmiten risti-suoliluunivelen tulehduskivulla, jolloin kuten pidemmällekin ehtineessä selkärangareumassa yölliset /aamuiset kipujäykkyydet sekä yölliset kääntyilyn lantiokivut ovat tyypillisiä Pidempääpaikalla ollessa kuten istuesta liikkeelle lähdön kipukankeus ontumiseenkin on myös tyypillistä. Selkärankareumaan liittyvä kipu voi olla pitkäaikaista mutta saatat tavata vastaanotollla myös alkavan tuoreen risti-suoliluuniveltulehduspotilaan." Fysiatria.net (saisivat korjata nuo kirjoitusvirheet!!)

Tietzen oireyhtymä

Kun selkäranka on vinossa, niin lihakset kiristyvät. Kiristyneet lihakset voivat tulehtua kiinnityskohdastaan ja aiheuttaa kipua.

Fibromyalgia

Fibromyagia on lääkäreiden nimitys asialle, jota he eivät ymmärrä.

"Subluxations: Misalignments in the bony structures of the spine. Subluxations can create pressure or irritation on the various nerves in your spine, and can cause a wide variety of symptoms throughout your body, such as localized pain, soreness, irregularity, and weakness. When pressure is applied on a nerve in your spine, the nerve energy is interrupted, and sometimes this can profoundly affect the function of other systems or organs in your body." Chiropractic Glossary. Kun eivät lääkärit usko edes subluksaatioon, niin kuinka he voisivat ymmärtää fibromyalgiaakaan?

Fibromyalgian oireet sopivat täysin tähän listaan, jos niitä lukee tuolta, tuolta tai tuolta.

CES - CAUDA EQUINA SYNDROME

Tämäkin yksi selkeistä. Dr. Sarah Smith

AAS - Anteriorinen atlantoaksiaalinen subluksaatio

"Anteriorinen atlantoaksiaalinen subluksaatio (AAS) on yleisin kaularankamuutos nivelreumapotilailla. Halusinkin tällä työlläni etsiä vastauksia kysymyksiin, mitä on konservatiivinen fysioterapia AAS:ssa ja löytyykö siihen yhtenäistä hoitolnjaa eri tutkimusten mukaan. Tästä olisi hyötyä myös fysioterapeuteille: he osaisivat hoitaa potilaita oikein." Sanna Niemi, Opinnäytetyö, Sosiaali- ja terveysala, Fysioterapian koulutusohjelma

Kuukautiskivut

Tämä pitäisi vielä suomentaa...
"Dysmenorrhea is just a term for painful menstruation that doctors use so they can charge more. SIJD is responsible for a lot of things in and around the pelvis. Best bet is to get it corrected and then re-assess. When the innominate moves downward on the sacrum it also stretches the nerve roots. As a rubber band gets smaller when you stretch it so do the nerve roots. Therefore, when stretched, the nerve gets smaller and the fibers are compressed. At 15% elongation there is total mechanical blockage of sensation. The dorsal roots (sensory) are more susceptible to stretch than the ventral so when they are stretched you get numbness, burning and other sensory changes with no involvement of the disks." Richard DonTigny

"Menstruation pain with otherwise normal gynecological findings especially when localized in the low back, is usually of vertebrogenic origin and often the first clinical manifestation of disturbance in the lumbosacral region. Over 75% of women have had excellent response to manipulation... Female sterility of cryptogenic origin (i.e., with negative organic findings) may be attributable to pelvic dysfunction in particular of the cocyx and adequate treatment (by manipulation) gives favorable results." (Lewitt, M.D., DSc, Manipulative Therapy in Rehabilitation of the Locomotor System (1985) Butterworth and Company, London and Boston, p. 263) Dr. Taylor, Taylor Chiropractic

Näiden mukana paljon muutakin...

Kun koko kroppa on vinossa ja sitä myötä lihakset ja hermot jumissa, niin kipuja tulee paljon lisää: fibromyalgia?, migreeni?, päänsärkyä, korkeaa verenpainetta, unettomuutta, hikoilua, huimausta, heikotusta.

"Typical cases were presented in which symptoms of appendicitis, gall bladder, uretal colic, or other manifestations of visceral disease were apparently relieved by correction of spinal curvature, or the associated myositis. It has also been shown by mere mechanical correction, of posture that an articular defect (misalignment) of the spine may be eliminated and along with it, the visceral disturbance." (Neville Usher, M.D., F.A.C.P., The Visceral Spinal Syndrome A New Concept of Visceral Motor and Sensory Changes in Relation to Deranged Spinal Structures.) Dr. Taylor, Taylor Chiropractic