Erimittaiset jalat ja skolioosi

Luotu 14.7.2006. Päivitetty 31.7.2006.
Tällä sivulla esittelen potilaan, joka haki apua kipeään olkapäähänsä ja puutuileviin sormiinsa. Lisäksi niskat oli jumissa eikä pää kääntynyt paljoa sivuille. Lisäksi alaselkä oli aamuisin ollut vähän jäykkänä.

(31.7.2006: Melkein kolme viikkoa hoidosta: Juttelin tänään. Potilas voi loistavasti. Selkä ei ole kipeä, olkapää täysin normaali ja pää kääntyy hyvin. Ryhti hyvä.)

(31.8.2006: n. 7 viikkoa hoidosta: Potilas voi loistavasti. Selkä ei ole kipeä, olkapää täysin normaali ja pää kääntyy hyvin. Ryhti hyvä. Sormissa tunto!)

Lääkäri oli todennut (silmämääräisesti), että hänen oikea jalkansa oli 1,5cm lyhyempi ja selässä skolioosia. Lantiota ei oltu edes tutkittu! Lääkäri oli suositellut korotuspalan hommaamista lyhyemmän jalan alle. Lisäksi lääkärissä tutkittiin olkapää ja kuvattiin niska. ENMG:llä todettiin hermovaurio niskassa.

Ilmeisesti lääkäri ei ollut kuullutkaan, että ei ihmisten jalat oikeasti ole (yleensä) erimittaiset! Tosin yleinen lääkäreiden tekemä virhe on kuvitella, että 70-80%:lla (tai melkein kaikilla) on erimittaiset jalat! (Katso linkit tuolla alhaalla)

No siltä ne monesti näyttääkin, mutta ei ne läheskään aina oikeasti sitä ole!

Lähtötilanne: Mies seisoo vinossa, koska lantio on vinossa ja jalat erimittaiset. Siksi myös selässä skolioosia.


Tässä potilas rentona maatessa. Lantio on yhä vinossa, eli toisen puolen suoliluu on ylempänä. Mutta koska potilas makaa, niin tuo vinous ei voi johtua erimittaisista jaloista. Vaan erimittaiset jalat johtuu tuosta vinoudesta. Näin siksi koska SI-nivel on pettänyt, eli siirtynyt oikealta paikaltaan.

Lisäksi potilaalla oli ristiluu vinossa sekä toinen lonkka pahasti paikoiltaan, joka vaikutti myös jalkojen pituuseroon. Alla olevista videoista näet kaiken...


Vino ristiluu, vino selkäranka.

Hoidon jälkeen selkä suorana ja jalat yhtä pitkät. Missä skolioosi?

Entä ne olkapääkivut? Olkapäät aluksi eri korkeudella ja hoidon jälkeen alempana ja samalla korkeudella.

Onhan tuossa nyt jonkinmoinen ero??? Eka kuva ennen hoitoa ja kaksi seuraavaa hoidon jälkeen.

Loppukommentti potilaalta:
"Hyvältä tuntuu. Käsi pelaa ja pää kääntyy. Ja mähän olen siis suorassa!"

Video1. (24MB) Potilas kertoo oireistaan. Lisäksi todetaan lantion vinous, selkärangan mutka sekä jalkojen pituusero.
Video2. (34MB) Lantion vinouden korjaus. Jalat onkin lopulta ihan saman mittaiset.
Video3. (29MB) Entä mistä se olkapääkipu johtui? Lopussa myös loppufiilikset hoidosta.

Video4. (6MB) Hyvältä tuntuu yhä muutama päivä hoidon jälkeenkin (18.7.2006).

LINKKEJÄ:

Jukka Pihlasvaara, ortopedi, Mehiläinen
"Tutkimusten mukaan alaselkäkipuun ei löydy apua perinteisestä lääketieteestä sen paremmin kuin vaihtoehtoisista hoitomuodoista tai muistakaan tunnetuista hoitomuodoista."

- Juu ei löydy, ei yhtään??

Suomen Selkäliitto:
”Kouluikäisistä jopa 80 %:lla todetaan jonkin asteista vartalon asymmetriaa ja 10 %:lla niin sanottua posturaalista skolioosia, joka ei vaadi hoitoa.” (Ryöppy, Soini 1997: Lastenortopedia. Helsinki: Duodecim. s. 114 - 115. )

Jari Peltonen, Duodecim:
”Ilmeisesti lievä, alle 1,5 cm:n pituusero on melko yleinen, eikä sitä kasvuiässä tarvitse hoitaa.”

- Mutta voisi hyvin hoitaa, jopa kannattaisi, ainakin tuon seuraavan syyn takia!!

Kaarlo Jaakkola, kirurgian erikoislääkäri:
”Asukkaista noin 80% kärsii jossain elämänsä vaiheessa selkäkivuista. Suomessa noin 2 miljoona ihmistä potee selkävaivoja kuukausittain.”

Jari Peltonen, Duodecim:
”Viitteitä infantiilista idiopaattisesta skolioosista ovat vino asento, kallon vinous (plagiocephalia) ja lantion vinous (plagiopelvia).”

- Eipä ollu vino asento, lantion vinous eikä kallonkaan vinous mitään idiopaattista (=syy tuntematon) tälläkään potilaalla!!

Terveystuki:
Lähes kaikilla ihmisillä jalat ovat eripituiset. Pituuseron aiheuttaman väärän askeltamisen vuoksi seuraa lihaksien, jänteiden, nivelsiteiden ja muiden pehmytkudosten vääntymiä alaraajoista aina käsiin saakka. - Pituusero on myös tavallisin syy lannerangan ja selkärangan vääntymiin eli skolioosiin. Usein oireisiin liittyy myös esim. päänsärky, migreeni, korva- ja hammaskivut sekä mystiset kolotukset.”

Pediterapia:
"Lähes kaikilla ihmisillä jalat ovat eripituiset. Pituuseron aiheuttaman väärän askeltamisen vuoksi seuraa lihaksien, jänteiden, nivelsiteiden ja muiden pehmytkudosten vääntymiä alaraajoista aina käsiin saakka. Normaalien liikeratojen vääristyminen muuttaa erityisesti nivelien toimintoja ja aiheuttaa mm. verisuonien, hermoratojen ja imusuonien pinnetiloja lähes kaikilla kehomme osa-alueilla. Pituusero on myös tavallisin syy lannerangan ja selkärangan vääntymiin eli skolioosiin. Usein oireisiin liittyy myös esim. päänsärky, migreeni, korva- ja hammaskivut sekä mystiset kolotukset."

- Ja tarjoavat ratkaisuksi tuki- ja korotuspohjallisia. Tai vielä pahempaa:

Invalidisäätiö:
"Pieni pituusero voidaan tasoittaa kengän korotuksella. Toinen keino 1-3 cm:n pituuseroissa on jarruttaa pidemmän raajan kasvua luudutusleikkauksella, jossa pidemmän raajan luun kasvulevyjä käsitellään niin, että pituuskasvua ei enää tapahdu. Kipsiä ei tarvita ja kuntoutuminen voi alkaa heti leikkauksen jälkeisenä päivänä."