Tuulan kiputarina

Oululainen Tuula (49v) kertoo tarinaansa toukokuussa 2010

Tuula otti minuun yhteyttä ja halusi kertoa tarinansa. Kymmeniä erilaisia lääkäreitä läpikäyneenä hän lopulta itse ymmärtää mikä oli kipujen syynä.

”Jos tietäisit kuinka kipeä olin ennen Joukolle menoa, kuinka jouduin elämään Tramalin voimalla päivästä päivään, vuodesta vuoteen..... vertaa tuota tilannetta tähän päivään.... tulin Lahdesta kotiin torstaiaamuna 6.5.2010 kello 5. Minulla ei ole ollut mitään kipuja, eikä missään jäsenissä!! Aivan uskomatonta, jopa minusta.”

Tuula lähetti ottamiaan kuvia:

Toinen on otettu ennen Joukon luona käyntiä ja toinen sen jälkeen. Osaatko sanoa kumpi on kumpi?

Tuulan saamia diagnooseja:

- Osteoporoosi v. 2000 alkaen
- Crohnintauti v. 2004 alkaen
- Fibromyalgia v. 2004 alkaen
- Työkyvytön v. 2005 alkaen

Yritän päästä tapaamaan Tuulaa kesäkuussa 2010 ja ottamaan videohaastattelun. Seuraavassa kooste siitä mitä Tuula kirjoitti minulle muutamassa viestissään 8-10.5.2010:

-Joka ikinen kerta sain kuulla saman selityksen, oli kyseessä reumalääkäri tai mikä lääkäri hyvänsä: "Ei sinulla selässä ole mitään vikaa, kun olet noin notkea!!"

Nyt kun tiedän, että olkapääni ovat olleet ties kuinka kauan väärässä asennossa ja ryhtini on ollut tosi huono, sekä ruma. Monille lääkäreille tästä asiasta sanoessani, he pyysivät riisumaan puseron, muka tutkivat selkääni..... pyysivät taivuttamaan seisaaltaan sormenpäät lattiaan. Kysyin usein, että: "Ihanko sormenpäät VAAN, kun saan kädet melkein kyynärpäitä myöten lattiaan?!" Sormenpäät kuulemma riitti. Tein työtä käskettyä. Joka ikinen kerta sain kuulla saman selityksen, oli kyseessä reumalääkäri tai mikä lääkäri hyvänsä: "Ei sinulla selässä ole mitään vikaa, kun olet noin notkea!!! No, hiukan on yläselkä notkolla ja huono ryhti, mutta ei ole mitään vikaa." Totta minä rupesin jo itsekin uskomaan tuohon selitykseen, kun en parempaakaan saanut. Olen tyytynyt vain olemaan ruman näköinen. Tosissaan kauhistuttaa ulkonäköni, kun nyt vertaan noita valokuvia; ennen ja jälkeen.

”Yksi lääkäri määräsi, että pohjalliset korotetaan tuolta puolelta, ja seuraava lääkäri määräsi, että toiselta puolelta. Ja minä raukka olen aina heitä uskonut, ovathan he olleet ns. "ammattilaisia" näissä asioissa.”

Lääkärit yleensä määräsivät minulle aina uudet tukipohjalliset kenkiin, kun kävin valittamassa jalkojeni virheasentoja ja kipuja. Ja yllätys, yllätys; joka kerta sain aina voimakkaampia kipulääkkeitä. Ei ne auttaneet. Laskin, että minulla on ollut 11 vuoden aikana 10 eri pohjalliset. Joo, ja ne ovat vain pahentaneet jalkojeni tilannetta, jalat ovat menneet aina enemmän ja enemmän virheasentoihin! Yksi lääkäri määräsi, että pohjalliset korotetaan tuolta puolelta, ja seuraava lääkäri määräsi, että toiselta puolelta. Ja minä raukka olen aina heitä uskonut, ovathan he olleet ns. "ammattilaisia" näissä asioissa.

Lääkäri: "Kuule, sinulla napsuu korviesi välissä! Kuvittelet jalkasi murtuneen!! Ei sinun ikäisellä voi alkaa jalat murtumaan."

Vuonna 1999, eli olin 38-vuotias. Harrastin miesystäväni kanssa jokapäiväisiä kävelylenkkejä. Yhtä äkkiä jalkani alkoi kipeytyä. Pahimmassa vaiheessa molemmat sääret olivat täynnä "marssimurtumia" varpaista polviin saakka. Jouduin yhden lääkärin määräyksestä tuolloin viettämään 3 kuukautta sängyssä maaten. No, ei niillä kipeillä jaloilla olisi edes voinut liikkua, ei edes keppien kanssa.

Kun aloin ensimmäistä kertaa havaita kipuja jalkapöydässä, kävin OYS:ssa ortopedi X.X:n vastaanotolla. Rtg-kuvissa ei murtumia näkynyt, mutta olin itse kuullut kun jalka napsahti, ja sillä ei kärsinyt enää varata. Lääkäri X väitti minulle kylmän rauhallisesti, että: "Kuule, sinulla napsuu korviesi välissä! Kuvittelet jalkasi murtuneen!! Ei sinun ikäisellä voi alkaa jalat murtumaan." Eli ei apua tuoltakaan.

"Luulosairas" luki yhdessä epikriisissä.

Hoitona kipulääkkeitä, mielialalääkkeitä, kortisonia, lihaslaukaisutabletteja, kalkkitabletteja, vitamiineja, jne... Muutamat lääkärit määräsivät sitten psykiatrin ja psykologin konsultaatioon. "Luulosairas" luki yhdessä epikriisissä. Kuvittelin siis, että jalkani kipuilivat. Ja olin huvikseni liikuntakyvytön pitkät ajat. Kysynpähän vaan, että: Kuka haluaa huvin vuoksi maata sängyssä yhtä jaksoisesti 3 kuukautta??!! Ilmeisesti minä: Liikuntaa ja urheilua harrastava, aktiivinen, elämänmyönteinen, iloinen, temperamenttinen Tuula!

"Tavarat putoilivat käsistä"

Käsivaivoja ja kipuja minulla oli jo vuonna 2000. Siitä lähtien käsieni puristusvoimat ovat vuosi vuodelta heikentyneet. Lopulta puristusvoimia ei ollut enää lainkaan olemassa. Olen joutunut jo pitkään pyytämään toisilta apua raskaiden tavaroiden nostamisessa. Samoin käsieni hienomotoriikka puuttui, en pystynyt tekemään mitään pikkutarkkuutta vaativaa. Tavarat putoilivat käsistä. Aamulääkkeiden ottamisesta tuli taitolaji, kun pillerit eivät pysyneet kätösissä, ne piti useimmiten syödä aina lattian kautta. Aamuisin kädet ja jalat olivat tosi jäykät ja kömpelöt. Minulla meni aamuisin aina noin 3 tuntia, ennen kuin lihakset vetreytyivät ja pystyin lähtemään kunnolla liikkeelle.

Laitoin liitteeksi ODL:n yhteenvedon vuonna 2000 tehdystä kuntoutustutkimuksesta. Oulun Kelan toimisto teetti tämän tutkimuksen, koska epäilivät että olin itse vain keksinyt, että jalkani ja käteni ovat kipeät!!

Psykiatrit ja psykologit ihmettelivät, miksi olen heidän juttusilleen määrätty! Kaikki sanoivat minulle, että ovat ymmällään tästä. Eivät kuulemma monesti tapaa vastaanotoillaan tällaista "potilasta" kuin minä, sellaista joka on näin; tervejärkinen, fiksu, asiallinen, rehellinen, avoin, jne.....

”Näin jälkeenpäin ihan naurattaa koko juttu!”

Tulipahan käytyä "terapiassakin." Jälkeenpäin ns. lisäsin kokemukset muiden kokemusten joukkoon. Mukavaahan se tavallaan oli käydä tekemässä kaiken maailman palikka- ja kuvatestejä. Vaihtelua sen aikaiseen elämääni. Näin jälkeenpäin ihan naurattaa koko juttu! "Mitä sinulla Tuula tulee mieleen tästä kuvasta?", kysyi psykologi. Kaikkien noiden tutkimusten tarkoituksena oli todentaa, että minulta löytyy se ns. vika korvieni välistä, EI SIIS JALOISTA. Myöhemmin onneksi alkoi luustolääke Fosamax vaikuttamaan, lääke lisäsi minussa luustomassaa.

2010 Jouko Holma
Jalkojeni erimittaisuus paljastui minulle vasta, kun löysin sinun ja Joukon nettisivut. Tämä tapahtui pääsiäisenä, kun aloin epätoivoisena etsimään netistä tietoja selkäkivuista. Kaikki alkoi paljastumaan, kun "Googletin: selkäkivut."

Jos tietäisit kuinka kipeä olin ennen Joukolle menoa, kuinka jouduin elämään Tramalin voimalla päivästä päivään, vuodesta vuoteen..... vertaa tuota tilannetta tähän päivään.... tulin Lahdesta kotiin torstaiaamuna 6.5.-10 kello 5. Minulla ei ole ollut mitään kipuja, eikä missään jäsenissä!! Aivan uskomatonta, jopa minusta. Kyllä minullakin oli jo välillä synkkiä ajatuksia tulevaisuudestani. Tuntui joskus kovissa kivuissa, että olisi paljon helpompaa kuolla pois, niin pääsisi ainakin tuskistaan. Onneksi nuo synkät hetket olivat vain hetkiä, ja sain aina positiivisen mielen elämää kohtaan. Aika sisukas olen ollut, täytyy todeta.

Minä uskon, että Jouko laittoi olkapääni ja lonkat "paikoilleen", koska ne ovat aivan eri kohdissa kuin aiemmin! Tunnen tämän jokaisessa asennossa. Lonkkien paikat tunnen parhaiten nyt, kun kävelen ensimmäistä kertaa eläissäni uudella kävelytyylillä!! Jalkateräni eivät ole koskaan aiemmin menneet kävellessä suoraan. Näistä asioista voimme jutella, kun tavataan. Astmaa olen muuten sairastanut noin 40 vuotta...... ikinä en ole voinut hengittää näin helposti kuin nyt!

Nyt täytyy alkaa taas venyttelemään ja touhuamaan jotain mukavaa.

Kaikkea kivaa sinulle!
Terveisin; Tuula

P.S. Onko sinulla kokemusta lääkärien saamisesta vastuuseen vääristä diaknooseista? Tai oletko kuullut, että joku toinen olisi näin tehnyt? Vaatinut jälkikäteen esim. vahingonkorvauksia vuosien kärsimyksistä, kivuista, vääristä hoidoista, turhaan syödyistä lääkkeistä, jne..?

On alkanut mieltäni askarruttamaan tämä asia. Minulle on "syötetty" 6 vuotta reumalääkkeitä, eikä minulla mitään reumaa edes ole ollut. Tai olisinko tosiaan Ihmeparantunut Joukon luona 15 minuutissa?! Ottaen huomioon kuinka kipeä olin Joukolle mennessä..... en ole kotiin tultuani tarvinnut kipulääkkeitä. Aamuisin olen yhden ottanut sen vuoksi, että liikkuisin mahdollisimman luontevasti, rennosti. Kun opettelen ensimmäistä kertaa elämäni aikana kävelemään normaalisti. Hassulta tuntuu, mutta tähän tottuu kyllä!!

Hitto kun ottaa päästä kaikki ne turhat "jutut", joista on vain joutunut enemmän vaikeuksiin...... esim. ne 10 tukipohjalliset, jotka ovat vain vääristäneet entistä enemmän minun virheasentoja. Meinaan käydä muutaman lääkärin luona noiden valokuvien kanssa. Nyt tapetille joutuu useampi "arvovaltainen" lääkäri Oulussa. Mielenkiinnolla odotan reumalääkärin tapaamista, saa meinaan tutkia nyt minun Fibromyalgian! Kun ei ole kipuja!

Toisaaltaan tekisi mieleni vain unohtaa entiset kärsimykset ja olla onnellinen nykyisestä tilanteestani, mutta vituttaa suoraan sanoen saamani kaikki väärät diaknoosit, mikä minulla on oikeasti ollut! Haluaisin käydä näpäyttämässä ainakin muutamaa lääkäriä.

Tonille
Olet noin hyväsydäminen ja kiltti, pyyteettömästi autat ihmisiä! Aivan uskomatonta nykyaikana, että sinunlaisiasi ihmisiä on edes olemassa. Ja ellen olisi pääsiäisenä löytänyt nettisivujasi, niin en tänä päivänäkään vielä tietäisi mikä minulla oli vikana. Youtubesta löysin samaan aikaan yhden Joukon videon, kun hän paransi nuoren tytön vaivat. Nyt tiedän kuka niiden kaikkien videoiden takana seisoi.

Niin kuin viimeksi kirjoitit siitä, että meidän "turhaan kärsineiden" on vaikea lähteä jälkeenpäin lääkäreitä syyttelemään heidän tekemistään hoitovirheistä, tai muustakaan..... niin se mitä me voidaan tehdä on, että tuodaan julki kaikkien tietoisuuteen, mitä pahimmassa tapauksessa voi tapahtua, ellei saa oikeaa apua ja hoitoa. Minä toivon, että tarinastani tulee olemaan apua monelle muulle, joka kärsii samoista vaivoista kuin mistä minä kärsin. Ja että ne ihmiset osaisi hakea apua oikeasta paikasta!

Tuula

Lahtelainen Jouko Holma on jäsenkorjauksiin keskittynyt nuoremman polven kansanparantaja

Mestarikansanparantaja Jouko Holman taidot ovat auttaneet monia

Yleensä Jouko Holman luota haetaan apua migreeniin, selkä- ja niskakipuihin tai muihin vastaaviin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Ne hän hoitaa pääosin hieromalla lihaskireydet auki, vapauttamalla hermopinteet, korjaamalla lantiosta virheasennot, avaamalla rangasta nivellukot, avaamalla niskan ja kallonpohjan lukot sekä mobilisoimalla olkapäät ryhdikkääseen asentoon (*). Monilta kroonisetkin kivut katoavat lähes täysin kertahoidolla. Tälle ainutlaatuiselle ja potilaiden mielestä erinomaiselle hoitomenetelmälle, jossa kerralla korjataan kaikki ongelmat nilkoista kallonpohjaan (kokonaisvaltainen hoito), on eräs Joukon ensimmäisistä oppilaista antanut nimen "Method Holma".

(*) Kaikki nämä ongelmat on mainittu mm. osteopatian ja kiropraktiikan kirjallisuudessa. Ne mainitsi myös tohtori James Paget jo vuonna 1867 British Medical Journalissa kijoituksessaan Cases that bone-setters cure

Kiropraktikko Christensen kertoo kuinka lantio voi mennä vinoon ja mitä siitä seuraa.
"The whole pelvic girdle can be tilted to one side in the aftermath of a traumatic injury. A secondary dysfunction comes on slowly, producing a chronic misalignment. Muscle atrophy on one side and overdevelopment on the other may be associated with a scoliosis with pelvic tilt or an actual shortening of one leg."

Dr. Linetsky kertoo samasta vaivasta:
"The art of accurate diagnosis, skillful manipulation and stabilization of a loose sacroiliac joint including the other components related to this puzzle is mastered by few."

Dr. Julian Whitaker samasta vaivasta:
"This is also why alignment of the sacroiliac joints is so important - knock them out of place and the structural integrity of the entire spine is affected."

Tuulan lääkärilista:
Tässä luettelo kenelle kaikille olen Oulussa näyttänyt jalkojani, käsiäni, sekä selkääni, hakien apua kipuihini 11 vuoden aikana:
- Terveysaseman lääkärit/ Oulu (ainakin 20 eri lääkäriä!)
- Ortopedi X.X/ OYS, kirurgian pkl. (+ monta muutakin ortopedia)
- sisätautilääkärit/ OYS
- Reumakirurgit/ OYS
- Kirurgi/ OYS
- Reumalääkäri X.X/ Oulun Kaupungin sairaala/erikoislääkärien vastaanotto (Oulun paras reumalääkäri!?)
- Jalkahoitaja/ OYS/ yksityinen
- Jalkaterapeutti/ yksityinen
- Fysiatri/ OYS/ Terveysasema
- Ihotautilääkärit/ OYS/ pahat kovettumat + syylät jalkapohjissa
- Kipulääkärit/ OYS, Kipupoliklinikka
- Erikoislääkäri OYS/ Fysiatrian pkl.
- Erikoislääkäri/ OYS, Kuntoutustutkimuspoliklinikka
- Fysioterapeutti/ OYS/ yksityinen/ ODL
- Toimintateraputti/ OYS
- Psykiatri/ OYS/ ODL
- Psykologi/ OYS/ ODL
- Erikoislääkärit/ ODL
- Rtg-lääkäri ODL/Kontinkankaan röntgen/Lääkäritalo
- Lääkäri X.X Oulu, Sepän terveysasema

Tuulan lääkäreiltä saamia diagnooseja:
- Osteoporoosi v. 2000 alkaen
- Crohnintauti v. 2004 alkaen
- Fibromyalgia v. 2004 alkaen

Tuulan vaivoja:
- Molempien jalkaterien virheasennot
- nivelkipuja; varpaat, jalkapöydät, nilkat, polvet, kankut, alaselkä, selkäranka, lapaluut, kallonpohja, hartiat, kyynärpäät, ranteet, sormet
- polvissa ulkoisesti turvotusta, oikeassa pahemmin
- käveleminen aiheuttaa kipua jaloissa (varpaat, nilkat, polvet) ja selässä
- en kykene seisomaan yhdellä jalalla, koska tasapainoni horjuu
- olkapäät työntyneet eteenpäin lapsuudesta saakka
- yläselkä pahasti notkolla, huono ryhti
- en saa nostettua oikeaa kättä ihan ylös, olkapäässä vihlova kipu. Tämä vaiva ollut jo nuoruudesta saakka.
- toinen jalkani on pidempi kuin toinen (ystäväni on asian todennut)
- käsistä lähtenyt puristusvoimat vuosi vuodelta enemmän, sormiin tulee lukko-oireita. Voimat alkoivat hiipumaan v.2004 lähtien.
- en pysty kantamaan 3 maitopurkkia painavampaa, muuten tulee kovat kivut; sormien niveliin, ranteisiin, kyynärpäihin, olkapäihin, lapaluiden väliä alkaa polttelemaan, hartiaseutu kipeytyy. Käytössäni on ollut v.2005 lähtien vedettävä ostoskassi.
- niska-hartia-seutu on jatkuvasti kireänä
- Portaissa nouseminen hankaloitunut nilkka- ja polvikipujen takia, samoin kivut kun kävelen ylämäkeen. Jouduin kesällä 2009 muuttamaan tämän takia taloon, jossa on hissi
- joudun jatkuvasti etsimään siedettävää asentoa, sekä seisten, että maaten
- lapaluiden väliä alkaa polttelemaan, kirvelemään herkästi väärässä asennossa
- alaselkäkipu ei anna nukkua kuin pari tuntia kerrallaan, on pakko nousta välillä kävelemään
- kipulääkkeet eivät auta! Ainoastaan Tramalista olen saanut hetken helpotusta.
- vuonna 2009 minulle tehtiin molempiin jalkoihin pohjelihasten vapautusleikkaukset. OYS:ssa kahden eri Reumakirurgin mukaan jalkaterieni virheasennot johtuivat siitä, että pohjelihakseni olivat niin kireällä, ettei nilkkani päässeet taipumaan riittävästi kävellessä.
Edellä mainitut leikkaukset tehtiin 1/2009 ja 8/2009.
Leikkausten jälkeen jalat tuntuivat kuin uusilta, nilkat toimivat ns. normaalisti. Tätä autuutta kesti hetken.
- Talvella 2009/2010 polvet alkoivat tuntumaan holtittomilta, kaatuilinkin.
- 2/2010 huomasin molemmissa jaloissa samat vaivat, kuin ennen leikkauksia. Esim. kenkiä laittaessani jalkaan seisten, kun laitan toista kenkää jalkaan, niin toisen jalan polvi lähtee kiertymään pahasti sisäänpäin. Näin tapahtuu molemmissa jaloissa.
- Polvet, nilkat ja varpaat kipeytyvät kävellessä, entisestä poiketen vasen polvi kipeytyy enemmän kuin oikea. Samoin kävely aiheuttaa poltetta hartioissa ja lapaluiden välissä. Olen joutunut lopettamaan kävelylenkit.
- On alkanut olemaan päänsärkyä
- 3/2010 portaissa nouseminen aiheuttaa jälleen kipua jaloissa
- 4/2010 kovaa alaselkäkipua! Selkä ei anna olla enää missään asennossa, ei maaten, seisten, eikä istuen. Kaatuilen, jalat lähtee alta. Polvet ja nilkat ovat aivan hervottomat, eivät tottele. Portaissa kulkeminen täytynyt lopettaa, koska aiheuttaa kamalaa kipua jaloissa. Polvet eivät kestä tätä rasitusta, molemmat jalat pettävät! Polvissa jatkuvasti lukko-oireita.
- Koko selkä vinossa, olkapäät aivan eri tasoilla. Polvet alkaneet vääntymään pahemmin kuin aikaisemmin. Pienikin kävelymatka tuntuu ylivoimaiselta suoritukselta.
- Käsistä lähtenyt puristusvoimat melkein kokonaan, en saa pilttipurkin kantta auki ilman apuvälineitä! Sormiin tulee herkästi lukko-oireita.
- Kovia kipuja sormissa, ranteissa, kyynärpäissä, olkapäissä. Sekä käsien lihaksissa ja hartioissa.
- 11 vuotta jalkojeni virheasentoja tutkittu, saman ajan olen joutunut syömään kipulääkkeitä. Lisäksi; mielialalääkkeitä, lihasrelaksantteja, luustolääkkeitä, kortisonia, yms& Käytössä ollut n. 10 tukipohjalliset lääkärien määrääminä!
- Liikuntaa/urheilua olen harrastanut pienestä asti, nuoruudessa lentopalloa. Nyt olen pelannut pingistä 3 vuotta, 1 vuoden oululaisessa pingisseurassa.
- 6.4.2010 Lääkäri X.X/ Sepän terveysasema/Ensi epäilyt oireilleni:
- selkärankareuma?
- Fibromyalgia?
- SI-nivel?
- selkärangan romahtaminen?
- määräsi lannerangan rtg + veriarvot
- Kipulääke Motifene Dual 75mg X 2 päivässä, entisten kipulääkkeiden lisäksi!!
- 23.4.2010 tutkimusten tulokset:
- Veriarvot muuten ok, senkka 17
- Rtg-lääkärin lausunnosta selviää, että selkärangan nikamissa ja SI- nivelissä on lievää kulumaa, sekä kovettumaa.
- Lääkäri X sanoo alaselän kipujeni johtuvan Fibromyalgiasta ja pyytää minua ottamaan yhteyttä reumalääkäriin!
5.5.2010 Lahdessa mestariparantaja Jouko Holma korjaa Tuulan lantion, lonkat, rangan ja hartiat.
->Kivut poissa välittömästi!