Sahataan luuta???

Tälle 16-vuotiaalle tytölle lääkärit totesivat selässä 19,2 asteisen skolioosin ja toisen jalan 3,5 senttiä pidemmäksi. Suunnittelivat jalan pidentämistä sahaamalla jalasta luu poikki ja laittamalla rautaa väliin. Muuta keinoa ei kuulemma ollut selkäkipujen parantamiseen!! - He olivat väärässä! Eikä jalatkaan oikeasti erimittaisia olleet!

Kittyn itse kirjoittama kipukertomus
Video hoidosta
Hoidon jälkeen...

Ryhti ennen lantion virheasentojen korjausta. Seistessä lantion vasen puoli selkeästi ylempänä. Oikean käden sormet selvästi alempana.

Makuullaan jalat yhtä pitkät.

Mutta SI:t eli PSIS-kohdat pahasti eri korkeudella. Myös tytön äiti toteaa eron (oikeanpuoleinen kuva) "Ihan varmasti eri korkeudella!"

Ja kun vasen SI pukataan paikoilleen ero muuttuu toisin päin. Tytöllä oli molemmat SI:t pois paikoiltaan! Jälleen tytön äitikin toteaa tilanteen tuossa kuvassa..

Ja kun myös oikea SI pukataan paikoilleen, niin sitten luut ovat samalla korkeudella. Jälleen tytön äitikin toteaa tilanteen kuvassa: "Niin on"

Ja lisäksi ristiluu vasemmalta irti. Jälleen tytön äiti toteaa tilanteen kuvassa...

Ja korjauksen jälkeen tytön äiti toteaa muutoksen.

Ja jalkaterien asento muuttuu. Vasemmalla potilaan mieltämä asento ennen korjauksia ja oikealla jälkeen:

Ryhti ennen ja jälkeen. Selkeä ero:

Tuon nuoren naisen isän terveiset seuraavana päivänä: "Oli se vaan niin komee juttu ja hoito et kyllä jää taas meikäpoika kans hiljaseks. Sun potilaas Kitty se vasta onkin haltioissaan. Kiitos vielä kerran..." - Eli kivut jäivät hoitopöydälle!

Tämä kansanparantaja kertoo nähneensä vain neljällä ihmisellä erimittaiset jalat. He kaikki olivat olleet jalanpidennysleikkauksessa.

Eräs kokemus jalan pidennysleikkauksesta:
"Leikkaus voi myös huonontaa elämälaatuasi."
Olen läpikäynyt reisien ja säärien pidennysleikkaukset täytettyäni 16 vuotta. Vieläkin kuntoutan itseäni vaikka olen jo 28- vuotias. Reisipidennykset onnistuivat, mutta sääripidennyksissä tuli komplikaatioita ja vasenta jalkaani on sen jälkeen leikelty enemmänkin. En esimerkiksi enää pysty urheilemaan kuten ennen, jouduin myös opettelemaan kävelyn kahdesti uudestaan. Olin leikkauksiin lähtiessäni 123cm pitkä ja nyt olen 141cm. Pituutta tuli lisää siis 18 cm. Leikkaukset olivat kivuliaat ja tukirautoja jouduin pitämään, ikäni ja huonon luutumisen takia, reisissä 15 kuukautta sekä säärissä saman verran. Jouduin jumppaamaan päivittäin, säärien aikaan jopa neljästi päivässä. Kipulääkkeitä jouduin syömään päivittäin ja vaarana oli avohaavojen tulehdukset. Jouduin suihkuttamaan haavat päivittäin ja puhdistamaan ne. Niitä avattiin myös kirurgisesti etteivät ne tulehtuisi. Suurimman ajan olin kotona vuoteessani ja kävelin sisällä sen minkä pystyin jotta luut luutuisivat. Muuten liikuin ulkona ja kaupoissa pyörätuolilla.

Minut on nukutettu pidennysleikkauksien takia 15 kertaa ja olisin säästynyt kaikelta jos olisin hyväksynyt itseni nuorena sellaisena kuin olen. Pidennysprosessi on todella raskas, sillä muukin elämä voi olla pielessä ja vaarana on sairastua myös masennukseen ym. Minä itse sairastuin vakavaan masennukseen. Leikkaukset läpikäyneenä en voi suositella kenellekään leikkauksia vaan toivon, että jokainen, joka harkitsee leikkauksiin ryhtymistä, opettelee rakastamaan itseään sellaisena kuin on.

Leikkauksia tehdään ympäri Suomea, Ortonissa Helsingissä, kuten minun reisileikkaus, Jyväskylässä kuten säärileikkaukseni, sekä tietojeni mukaan Kuopiossa. Myös Oulussa on yhtä jalkaa ystävälläni pidennetty. Itse pääsin sairaalan maksulähetteellä leikkauksiin sairauteni takia. Jotta leikkaus tehtäisiin pitää olla ns. tarpeeksi lyhyt. Myös itselle tulee erinnäisiä kustannuksia eli halpaa se ei ole.

Toivottavasti sait edes jonkunlaisen käsityksen leikkauksista ja suosittelen että opit rakastamaan itseäsi sellaisena kuin olet. Leikkaus voi myös huonontaa elämälaatuasi.

-Julia, 1.1.2005